top of page
Fireman

VEELGESTELDE VRAGEN

HOEVEEL ROOKMELDERS MONTEER IK?

Het is van belang om goed te kijken naar hoeveel rookmelders u nodig heeft in huis. Monteer in ieder geval rookmelders op elke verdieping en op vluchtroutes zoals een hal of overloop. Daarnaast heeft de brandweer om melders op te hangen in alle slaapkamers. In de nachtelijk is het extra van belang dat zo snel mogelijk wordt gealarmeerd zodat u tijdig kunt vluchten. De woonkamer, wasruimte en keuken zijn ook plekken waar er risico is op het ontstaan van een merk. Wilt u meerdere melders ophangen? Kies dan voor rookmelders die je draadloos of bekabeld met elkaar kunt koppelen. samen éénmelder rook detecteert alle middelen rookmelders een alarmsignaal af. Hierdoor wordt u nog sneller om u en wint u extra tijd in veiligheid te brengen. Ons advies is om voor een juiste installatie en montage van de rookmelder vooraf de instructie in de handleiding te lezen.

HOE MOET IK EEN ROOKMELDER INSTALLEREN?

Hoe moet ik een rookmelder installeren?

Bij de installatie van een rookmelder is het belangrijk om te weten op welke manier jouw brandalarm van stroom voorzien wordt. De meeste rookmelders werken op een 9 volt batterij of een lithium-batterij. Een 9 volt batterij hoef je alleen nog maar in de behuizing te plaatsen: dan test je jouw brandalarm en kun je aan de slag met het ophangen. Lithium zijn vaak aanwezig in de behuizing, zodat je daar helemaal niets aan te doen bent.
 
Er zijn ook rookmelders die je gelijk op het stroomnet kunnen aansluiten. Het is iets meer werk om deze aan te sluiten, maar je hebt geen zorgen om een lege batterij te maken. Zet de stroom uit, sluit de draadjes aan en hang de rookmelder direct goed op. Vergeet ook niet om de batterij te plaatsen, zodat uw alarm ook werkt wanneer de stroom uitvalt of er kortsluiting ontstaat.

HOE WEET IK VAN MIJN ROOKMELDER KOPPELBAAR IS?

Als jij zeker wilt weten dat je jouw rookmelder, kun je ervoor kiezen om koppelbare rookmelders aan te schaffen. Deze melders kun je aan elkaar verbinden, zodat het alarm van alle rookmelders af zal gaan. Dankzij een koppelbare rookmelder, gaat dus het brandalarm bijvoorbeeld ook in de garage af wanneer er in de keuken of op zolder brand uitbreekt. Een koppelbare rookmelder is makkelijk te herkennen, omdat dit altijd op de verpakking en in de handleiding staat. Laat bij het kiezen van koppelbare rookmelders goed op hoeveel alarmen je aan elkaar kunt koppelen.

bottom of page